draaiboek tips

HULP NODIG BIJ HET

OPSTELLEN VAN

UW PLANNING ?


Je gaat trouwen, maar hoe begin je aan uw draaiboek ?

Hoe uw dagplanning opstellen om een super feest te beleven op een rustige en ontspannen manier, zodat u zelf ook iets aan uw huwelijk hebt ?


Deze tips helpen u om uw draaiboek op te stellen en zijn gebaseerd op jarenlange ervaring.


Als trouwfotograaf krijg ik soms wel eens een planning door waarvan mijn wenkbrauwen alle richtingen uitgaan. 


De belangrijkste tip : neem overal ruim voldoende tijd voor !


Make-up : Vraag aan uw make-up artiest hoeveel tijd ze nodig heeft en doe daar nog 15 min bij, hou rekening met de verplaatsing, indien je u moet verplaatsen, meestal is dat ong 45 min.


Kapster : Vraag aan uw kapster hoeveel tijd ze nodig heeft en doe daar nog 15 min bij, hou rekening met de verplaatsing, indien je u moet verplaatsen meestal is dat ong 1 u.


Aankleden bruid: +- 1/2u 

Na de kapster en de make-up komt het trouwkleed, de schoentjes, de armbanden en de kettingen.

Afhankelijk van de sluiting van jouw kleed heb je tussen de 10 en de 30 min nodig om uw trouwkleed aan te trekken. Een rits werkt veel sneller dan wanneer mama de linten door die veel te kleine lusjes moet vlechten. Reken 1/2u om alles aan te trekken en dicht te doen. Denk hierbij ook dat alles op de foto moet en dat neemt ook de nodige tijd.

Terwijl de bruid haar lingerie aantrekt heeft de fotograaf even de tijd om de ringen, oorbellen, schoentjes en armbanden te fotograferen. Zorg er voor dat die ergens bij de hand zijn zodat de fotograaf zijn plan kan trekken en niet te veel tijd verliest. Leg ze de avond ervoor al klaar op de kast in de living

Eens de bruid in haar kleed zit en daar voldoende foto's van gemaakt zijn kunnen de schoentjes aangetrokken worden. Denk niet dat je op 2 sec uw schoentjes aan hebt. De huwelijksfotograaf zal de beste plaats zoeken in huis waar hij zacht licht kan vangen en u begeleiden om ze elegant aan te trekken voor de foto en desnoods doen we dat een paar keer opnieuw. Idem voor de oorbellen en de halsketting.


Aanbellen bruidegom: +- 30 min

Terwijl je de make-up, jouw haar en het kleed nog eens bekijkt in de spiegel, wacht de fotograaf de bruidegom buiten op zodat het aanbellen kan gefotografeerd worden.

Terwijl jij het trouwboeket in ontvangst neemt en de emoties onder bedwang probeert te houden

zorgt de huwelijksfotograaf voor de mooie herinneringen.

Laat uw toekomstige man nog 15 min binnen komen bij de rest van de familie om even goeie dag te zeggen en te bekomen. Dat is tevens ook het moment dat de huwelijksfotograaf de trouwringen samen met het boeket kan fotograferen.


Opbouw suite aan de voordeur : 15 min

Een 20-tal min voor we naar het stadhuis vertrekken, kunnen er nog snel een aantal mensen naar het toilet gaan want de foto's per koppel aan de voordeur ( opbouw van de suite ) nemen ong. 15 min tijd in beslag.


Wettelijk huwelijk : 30 min à 1 u.

Afhankelijk van stadhuis tot stadhuis kan een wettelijk huwelijk langer of korter duren. In Gent of Brugge gaat het veel sneller dan bv. Oostende waar iedereen nog een glaasje aangeboden krijgt op het balkon van het stadhuis. Voor de groepsfoto op de trap of voor het stadhuis mag je 10 min tijd rekenen, afhankelijk van het aantal aanwezigen in het stadhuis.


Familiefoto's nemen bij een gemiddelde familie ong. 20 à 40 min in beslag.

Meestal worden na het gemeente- of stadhuis de familiefoto's genomen.

Afhankelijk van hoe vlot de familieleden meewerken, het aantal opstellingen en het aantal familieleden die op de foto gaan of als we naast de traditionele familiefoto's ook nog zotte/spontane foto's maken.


De fotoshoot, trouwfoto's of huwelijksfoto's nemen minstens 1u tijd ( meer is beter ).

Voor het maken van de trouwfoto's moet je minstens 1 u rekenen op de locatie zelf ( zonder vervoer naar de locatie en terug ). Hoe meer tijd we hebben, hoe meer foto's en hoe meer variatie in de foto's. Denk er aan ...Trouwfoto's achteraf maken is ook een optie: Is er de dag zelf te weinig tijd of willen jullie een speciale locatie, of is het te ver rijden voor die prachtige locatie diezelfde dag, willen jullie met jullie paarden of huisdieren op de foto, dan kan je een fotoshoot nadien plannen. Zo hebben we rustig de tijd en kunnen we nog veel meer foto's maken.


Kerkelijk huwelijk kan variëren naargelang het aantal mensen in de kerk. Met 20 mensen is ter communie gaan veel sneller gedaan dan met 150 mensen. Als de pastoor zegt dat de mis 1u zal duren dan mag je er nog een half uur bij doen zodat je rustig naar buiten kan gaan om alle complimentjes en felicitaties in ontvangst te nemen.


Receptie:

Bij de receptie hou je er best rekening mee dat de eerste mensen al 15 min te vroeg zijn. Dus als je na de kerk of de fotoshoot eerst nog 20 min voor uw eigen wil, om je even te verfrissen of je lipgloss bij te werken en de receptie start om 18.00u , weet dan dat de eerste genodigden al om 17u45 aan de deur staan.

Heb je 2 recepties en wil je tussen de 2 recepties door een half uur pauze ? Weet dan dat de laatste genodigden van de eerste receptie 15 min te laat weg gaan en dat de eerste genodigden van de 2de receptie 15 min te vroeg zijn waardoor je in werkelijkheid geen pauze hebt.


Avondfeest:

Hou er rekening mee dat wanneer de zaalverantwoordelijke van de feestzaal inschat dat de openingsdans zal plaats vinden rond 22.30 dat je daar minstens een half uur mag bij rekenen.

Heb je vrienden of vriendinnen die tussen de gangen door nog een verrassing hebben, dan komt daar nog een beetje extra tijd bij en dan kan het gebeuren dat de openingsdans 1u later kan starten dan voorzien.


Hopende dat ik jullie een hoop bruikbare tips gegeven heb die het opstellen van jullie dagplanning een beetje eenvoudiger maakt.

Veel succes !