tips

HULP/TIPS NODIG BIJ HET OPSTELLEN VAN DE

PLANNING / DRAAIBOEK  VAN UW TROUW ?


PLANNING TROUW

Je gaat trouwen, maar hoe begin je aan uw draaiboek? Hoe begin ik aan mijn draaiboek ? Hoeveel tijd moet ik rekenen voor de opmaak ? Wat moet er allemaal in mijn planning staan ? Hoeveel tijd moet ik voorzien voor de fotoshoot ? ... Zijn maar enkele vragen die ik regelmatig krijg. Om jullie zo goed mogelijk te helpen waar ik kan, heb ik alle tips op een pagina gezet. Veel plezier ermee !Hoe uw dagplanning opstellen om een super feest te beleven op een rustige en ontspannen manier, zodat u zelf ook iets aan uw huwelijk hebt ?


Deze tips helpen u om uw draaiboek op te stellen en zijn gebaseerd op jarenlange ervaring.


Als trouwfotograaf krijg ik soms wel eens een planning door die niet haalbaar, onvolledig of niet overzichtelijk is door een overvloed aan informatie. 


De belangrijkste tip : neem overal ruim voldoende tijd voor !


Make-up : Vraag aan uw make-up artiest hoeveel tijd ze nodig heeft en doe daar nog 15 min bij, hou rekening met de verplaatsing, indien je u moet verplaatsen, meestal is dat ong 45 min.


Kapster : Vraag aan uw kapster hoeveel tijd ze nodig heeft en doe daar nog 15 min bij, hou rekening met de verplaatsing, indien je u moet verplaatsen meestal is dat ong 1 u.


Aankleden bruid: +- 1/2u 

Na de kapster en de make-up komt het trouwkleed, de schoentjes, de armbanden en de kettingen.

Afhankelijk van de sluiting van jouw kleed heb je tussen de 10 en de 30 min nodig om uw trouwkleed aan te trekken. Een rits werkt veel sneller dan wanneer mama de linten door die veel te kleine lusjes moet vlechten. Reken 1/2u om alles aan te trekken en dicht te doen. Denk hierbij ook dat alles op de foto moet en dat neemt ook de nodige tijd.

Terwijl de bruid haar lingerie aantrekt heeft de fotograaf even de tijd om de ringen, oorbellen, schoentjes en armbanden te fotograferen. Zorg er voor dat die ergens bij de hand zijn zodat de fotograaf zijn plan kan trekken en niet te veel tijd verliest. Leg ze de avond ervoor al klaar op de kast in de living

Eens de bruid in haar kleed zit en daar voldoende foto's van gemaakt zijn kunnen de schoentjes aangetrokken worden. Denk niet dat je op 2 sec uw schoentjes aan hebt. De huwelijksfotograaf zal de beste plaats zoeken in huis waar hij zacht licht kan vangen en u begeleiden om ze elegant aan te trekken voor de foto en desnoods doen we dat een paar keer opnieuw. Idem voor de oorbellen en de halsketting.


Aanbellen bruidegom: +- 30 min

Terwijl je de make-up, jouw haar en het kleed nog eens bekijkt in de spiegel, wacht de fotograaf de bruidegom buiten op zodat het aanbellen kan gefotografeerd worden.

Terwijl jij het trouwboeket in ontvangst neemt en de emoties onder bedwang probeert te houden

zorgt de huwelijksfotograaf voor de mooie herinneringen.

Laat uw toekomstige man nog 15 min binnen komen bij de rest van de familie om even goeie dag te zeggen en te bekomen. Dat is tevens ook het moment dat de huwelijksfotograaf de trouwringen samen met het boeket kan fotograferen.


Opbouw suite aan de voordeur : 15 min

Een 20-tal min voor we naar het stadhuis vertrekken, kunnen er nog snel een aantal mensen naar het toilet gaan want de foto's per koppel aan de voordeur ( opbouw van de suite ) nemen ong. 15 min tijd in beslag.


Wettelijk huwelijk : 30 min à 1 u.

Afhankelijk van stadhuis tot stadhuis kan een wettelijk huwelijk langer of korter duren. In Gent of Brugge gaat het veel sneller dan bv. Oostende waar iedereen nog een glaasje aangeboden krijgt op het balkon van het stadhuis. Voor de groepsfoto op de trap of voor het stadhuis mag je 10 min tijd rekenen, afhankelijk van het aantal aanwezigen in het stadhuis. Hou er ook rekening mee dat je bij het buitenkomen aan het stadhuis felecitaties zal ontvangen. Daar kruipt ook tijd in. 


Familiefoto's nemen bij een gemiddelde familie ong. 20 à 40 min in beslag.

Meestal worden na het gemeente- of stadhuis de familiefoto's genomen.

Afhankelijk van hoe vlot de familieleden meewerken, het aantal opstellingen en het aantal familieleden die op de foto gaan of als we naast de traditionele familiefoto's ook nog zotte/spontane foto's maken.


De fotoshoot, trouwfoto's of huwelijksfoto's nemen minstens 1u tijd ( meer is beter ).

Voor het maken van de trouwfoto's moet je minstens 1 u rekenen op de locatie zelf ( zonder vervoer naar de locatie en terug ). Hoe meer tijd we hebben, hoe meer foto's en hoe meer variatie in de foto's. Denk er aan ...Trouwfoto's achteraf maken is ook een optie: Is er de dag zelf te weinig tijd of willen jullie een speciale locatie, of is het te ver rijden voor die prachtige locatie diezelfde dag, willen jullie met jullie paarden of huisdieren op de foto, dan kan je een fotoshoot nadien plannen. Zo hebben we rustig de tijd en kunnen we nog veel meer foto's maken.


Kerkelijk huwelijk kan variëren naargelang het aantal mensen in de kerk. Met 20 mensen is ter communie gaan veel sneller gedaan dan met 150 mensen. Als de pastoor zegt dat de mis 1u zal duren dan mag je er nog een half uur bij doen zodat je rustig naar buiten kan gaan om alle complimentjes en felicitaties in ontvangst te nemen.


Receptie:

Bij de receptie hou je er best rekening mee dat de eerste mensen al 15 min te vroeg zijn. Dus als je na de kerk of de fotoshoot eerst nog 20 min voor uw eigen wil, om je even te verfrissen of je lipgloss bij te werken en de receptie start om 18.00u , weet dan dat de eerste genodigden al om 17u45 aan de deur staan.

Heb je 2 recepties en wil je tussen de 2 recepties door een half uur pauze ? Weet dan dat de laatste genodigden van de eerste receptie 15 min te laat weg gaan en dat de eerste genodigden van de 2de receptie 15 min te vroeg zijn waardoor je in werkelijkheid geen pauze hebt.


Avondfeest:

Hou er rekening mee dat wanneer de zaalverantwoordelijke van de feestzaal inschat dat de openingsdans zal plaats vinden rond 22.30 dat je daar minstens een half uur mag bij rekenen.

Heb je vrienden of vriendinnen die tussen de gangen door nog een verrassing hebben, dan komt daar nog een beetje extra tijd bij en dan kan het gebeuren dat de openingsdans 1u later kan starten dan voorzien. Het gebeurd zelden dat de openings dans op de voorziene tijd kan starten.


Hopende dat ik jullie een hoop bruikbare tips gegeven heb die het opstellen van jullie dagplanning een beetje eenvoudiger maakt. Als jullie hulp nodig hebben, aarzel niet om contact op te nemen. 

Veel succes !


Tips voor originele huwelijksfoto's: 

Tijd: 

Voorzie voldoende tijd om de foto's te maken. 1,5 a 2 u is prima om de foto's te maken.
Minder dan 1u zal resulteren in de standaard foto's  waarbij je nog eens rekening moet houden dat jullie de eerste 15 min nodig hebben om een beetje te wennen aan de lens. Hou daarbij ook de reistijd van en naar de locatie in gedachten. 


Locatie voor de trouwfoto's:

Maak je liever uw huwelijksfoto's in de natuur ? Heb je liever foto's in de stad ? Op zoek naar oude gebouwen ?

Probeer in uw zoektoch achter een mooie locatie er op te letten dat je een rustige achtergrond hebt voor  de foto. Een rustige achtergrond zorgt ervoor dat jullie als koppel mooi uit de foto komen. Probeer geparkeerde auto's, verkeersborden, vuilnisbakken enz... te vermijden bij uw zoektocht naar de perfecte locatie. 


Golden hour: 

Het gouden uur is bij alle fotografen bekend en is het moment bij uitstek om foto's te maken. Een uur voor zonsondergang start het gouden uur en in dat uur is het licht het mooist om foto's te maken. Probeer 15 min te voorzien om in dat zacht licht enkele foto's te maken in de tuin van de feestzaal. 


Doek/stof/dekentje: 

Neem een stuk stof mee om onder uw kleed te leggen, zo spaar je een beetje uw kleed en zal het niet zo snel vuil worden. Let er wel op dat het stuk stof dezelfde kleur is van uw kleed, als er een stukje stof van onder uw kleed komt zal het het niet zo snel zien. 


Trouwringen:

1) Zorg ervoor dat de trouwringen bij de bruid zijn. Dan kan ik terwijl de bruid haar opmaakt de trouwringen fotograferen. Soms gebeurd het dat de ceremoniemeester de trouwringen mee neemt de dag voordien.

2) Als we eerst de mooie trouwfoto's maken voor je de ringen hebt uitgewisseld tijdens het huwelijk in de kerk/ceremonie of stadhuis dan neem je best de trouwringen als mee voor de foto's. Anders heb je trouwfoto's zonder de ringen.  


Binnenlocatie voor de huwelijkfoto's: 

Meestal is het vinden van een mooie fotolocatie niet altijd gemakkelijk, vooral niet voor de binnenlocatie Daarom kan je hier verder op deze pagina verschillende locaties vinden. Dit zijn maar enkele voorbeelden van de zovele mooie locaties. 

Geen idee waar je een mooie binnenlocatie kan vinden voor de trouwfoto's ? Hier zijn enkele tips... 

Ronse, Oost Vlaanderen : Crypte

Deze prachtige binnenlocatie is gelegen onder de St Hermes kerk. Aanvragen om gratis binnen te mogen via stad of toerischtische dienst van Ronse. Ook zijn er vlak aan de kerk ( buiten ) verschillende mogelijkheden om mooie huwelijksfoto's te maken. Voorzie minstens 1u op deze locatie. 

crypte ronse
crypte ronse trouwfoto lieven lens

Ronse, Oost Vlaanderen : Villa Portois 

Heel mooie binnenlocatie ( prive eigenaar ) met een heel mooie houten trap. Aan de trap is ook een groot raam met brandglas. Deze locatie is privaat eigendom en je dient toegang te vragen aan de eigenaar. Zeker de moeite waard ! Voorzie voor de foto's op de trap een half uur. 

Villa portois trouwfoto

Ronse, Oost Vlaanderen : Cultuurfabriek

Te huur als feestzaal, maar ook als TOP binnenlocatie voor wie graag oude industrie ziet ( prive eigenaar ). De cultuurfabrtiek was een oude textielfabriek zoals veel fabrieken in Ronse. Door de vele leuke hoekjes en de vele fotomogelijkheden is de cultuurfabriek een van mijn favoriete locaties om huwelijksfoto's te maken. Je hebt er heel grote witte zalen, kleinere hoekjes, kastjes, ouder deuren met gebroken glas. Er is een ruime parking ( Handig om te gebruiken voor bv de familiefoto's ). De locatie is Privaat en niet gratis, maar zeker de moeite. Zeker op voorhand reserveren. Op deze locatie kan je gemaakelijk 2u foto's maken. 


trouwen in de cultuurfabriek
huwelijk cultuurfabriek ronse
trouwfoto cultuurfabriek

Hingene, Antwerpen  : De Notelaer

Heel mooie binnenlocatie ( Kasteel ) 
Wat deze locatie uniek maakt is de grote zaal. Daar kan je vanaf de koepêl in het dak een heel mooi beeld maken naar beneden toe. Ook is de tuin en de weg naar de locatie heel geschikt om heel veel trouwfoto's te maken. Er is voldoende parking. Op deze locatie kan je gemakkelijk 2 u foto's maken. 

trouwfoto
huwelijksfoto binnenlocatie antwerpen
trouwfoto binnenlocatie

Gent, Oost Vlaanderen : St pieters parking 

Ondergrondse parking in het centrum van gent. Het leuke aan deze parking is dat de -3 verdieping meestal afgesloten is voor voertuigen, maar je kan deze wel bereiken met de lift. Dus kan je foto's maken zonder één voertuig op de foto, wat heel handig is. 

trouwfoto ondergrondse parking gent

AFTER WEDDING SHOOT

Meer en meer kiezen pas gehuwden voor een fotoshoot nadien.

De dag zelf maken we natuurlijk ook wel mooie trouwfoto's indien het draaiboek het toelaat, maar een after wedding shoot heeft veel voordelen. Zo kunnen we naar speciale locaties die de dag zelf niet mogelijk zijn. Zo moeten we niet op ons uuwerk kijken en kan alles op een ontspannen mannier verlopen en kunnen we werken tijdens het gouden uur. Niks dan voordelen dus... Ondek in deze video hoe een after wedding shoot er aan toe gaat.

AFTER WEDDING SHOOT 

De Vlaamse Ardennen is een heel mooie streek in Vlaanderen. Ideaal om huwelijksfoto's te maken. Als extra kregen we dit jaar een klaproosveld, de ideale locatie om trouwfoto's te maken.

Onderwater huwelijksfoto's 

Deze zomer had ik ongelooflijk veel geluk om mijn creatititeit als huwelijksfotograaf kwijt te kunnen met de onderwaterfotos. Ontdek hoe het er achter de schermen aan toe gaat bij zo'n een shoot

Een tijdje geleden had ik de eer en het genoegen om met de beste Belgische vuurspuwers te mogen samenwerken. Een oude kerk was het decor van onze fotoshoot.Met een hele hoop flitsmateriaal van Godox ( Godox AD200, godox AD600bm softboxen, enz... ) en gewapend met de nikon D850 gingen we de strijd aan.

Ontdek er alles over in deze film

ORIGINELE COMMUNIEFOTO'S MAKEN


Ontdek hoe het in zijn werk gaat om van verschillende foto's een leuke speelse originele communiefoto te maken met behulp van een studioflits, een beweegbare zwembadbodem en fotomateriaal.

Ontdek in deze leuke video hoe wij onze startrails foto's  maken.


De locatie is heiligenblut in Oostenrijk. En het materiaal die ik daarvoor gebruikte is een D3 van nikon, een statief en een draadontspanner. Veel kijkplezier !


Verschillende prachtige fotolocaties gebundeld in één filmke op een eiland in het noorden van Noorwegen. Hier ontdek je niet alleen de namen van de locatie maar ook de gps coordinaten van de locatie op Senja. 

What holds the keys

to express unspeakable

beauty ?

Met een minimum aan flitsmateriaal.

Als je modelfotografie wil combineren met een landschap kom je soms op plaatsen waar het niet handig is om met veel materiaal ter plaatste te geraken. Dit is het geval in Cap Gris Nez waar je over rotsen moet klimmen om een mooie plaats te vinden. Dan moet je als fotograaf met heel weinig en licht materiaal aan de slag kunnen gaan. In deze film ontdek je met hoe weinig materiaal deze foto's gemaakt zijn.